Subscribe via RSS Feed

Müze Çeşitleri

Müzelerden bazılarının ideal ve gerçekçi bir plâna göre yapıldığı tartışmalıdır. Bu açıdan bakıldığında, Anadolu’daki bazı müze binalarının çağdaş müzecilik anlayışına uygun olarak yapılmadığını rahatlıkla söyleyebiliriz. Kaldı ki, ekonomik nedenlerle bazı müzeler boş bulunan cami, medrese veya tekkelerde açılmıştır. Müzeler arasında bu konuda herhangi bir sınıflandırma da yapılmamıştır.

Müzeleri çeşitli alanlarda gruplandırmak mümkündür; cinsine, statüsüne, bağlı olduğu kuruma göre vb. Ancak en ideal gruplandırma, müzelerin içerdiği koleksiyonlara göre yapılabilir. Dünyadaki müzeler genellikle şu başlıklar altında gruplandırılmaktadır;

1- Sanat Müzeleri
2- Tarih Müzeleri
3- Antropolojik Müzeler (Arkeoloji, Etnoloji, Folklor)
4- Doğa Tarihi Müzeleri
5- Bilim ve Endüstri Müzeleri
6- Çeşitli uzmanlık dallarıyla ilgili müzeler (cam, tütün, şarap, sağlık,vb. gibi)

Başka bir sınıflandırmaya göre Türkiye’deki müzeler ve anıtlar biraz farklı başlıklarla gruplandırılmıştır. Buna göre Türkiye’deki müzeler şu ana başlıklarda toplanabilir:

1- Tarih ve Sanat Müzeleri
2- Arkeoloji ve Etnografya Müzeleri
3- Arkeoloji Müzeleri
4- Etnografya Müzeleri
5- Anıt Müzeler
6- Müze Evler
7- Devrim Müzeleri
8- Askerî Müzeler (bunlara Kurtuluş Savaşımızla ilgili müzeleri de eklemek uygun olur)
9- Özel Müzeler
10- Açık Hava Müzeleri

Kaynak : http://www.kultur.gov.tr/TR/BelgeGos…D77730CC5A4452

Etiketler::

Kategori:: Müzelerimiz

...:

Yorumlar (15)

Trackback URL | Comments RSS Feed

1. diloş diyor ki:

çooooooooooooooooooooooooooook tşk bnm resim dersim için çok işime yarayacak :P :P :oops:

2. yasemin diyor ki:

:) :) :) :) :) :) :) :oops: :P gerçekten çok hoşuma gitti çok işime yarayacağına inanıyorum müze çeşitleri ile ilgili ödeviniz varsa bu siteyi tavsiye ediyorum

3. ayşe diyor ki:

benim işime çok iyi yaradı resim dersinden kötü almıştım şimdi düzelttim şimdi kendimi çok mutlu hissediyorum çünkü iyiki şu dünyada internet die bir şey var çooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooook tşk ederim

4. burcu diyor ki:

çoooooooook güzel benim dersime çok yarıyacak

5. sümeyye diyor ki:

bu site benim işime çok yaradı bir ödeviniz varsa bu siteye davet ediyorum.bu siteye çok teşekkür ediyorum,benim resim dersi ödevim için çok yararlı oldu.

6. Buğra diyor ki:

Resim dersimde çok işime yarayacak herkeze tavsiye ediyorum.Teşekkür ediyorum siteyi kuranlara

7. melike diyor ki:

bu bilgiler gerçekten çok güzel ama biraz daha fazla bilgi olsa iyi olur.böyle bir site kurduğuz için teşekkürler……..

8. ece şanlı diyor ki:

Etnoğrafya müzesi çok güzel arkadaşlar hiç giden var mı? :D

9. DURMUŞ ALİ diyor ki:

Ben de Sümeyye’nin sınıfındayım gerçekten benim de çok işime yaradı
    TEŞEKKÜRLER

10. armi diyor ki:

ben anıt müzesine gittim ve orası muhteşem bir müzeydi.sizleride davet ediyorum,TEŞEKKÜRLER

11. lale diyor ki:

bu site en iyi herkese tavsiye ediyorum arkeoloji müzesini gezen var mı***

12. yalman diyor ki:

benimde çoooooook işime yaradı TEŞŞEKÜRLER

13. oğuzhan diyor ki:

işime yaradı çok güzel

14. ilayda diyor ki:

çok güzel resim dersime gerekliydi buradan yazdım.

15. ebru yıldırım diyor ki:

çok tşk ederim bana çok yardımcı oldu derslerim için yazana tşk edrim :D :D :D :D :D :D

Yorumlar

Eğer kişisel resminiz görünsün istiyorsanız Gravatar kullanabilirsiniz.